You are viewing an unstyled version of this page. Either your browser does not support Cascading Style Sheets (CSS) or CSS styling has been disabled.

EIRENE rendszerrádió

A rendszer rádió kialakítása


A rendszer rádió feladataiA rendszer rádió kialakítása


Valamennyi rendszer rádió szabványos GSM interfésszel rendelkezik (GSM-MT - GSM Mobile Termination), ezen keresztül zajlik a normál GSM alapú kommunikáció. Opcionálisan, típustól függően rendelkezhet a készülék a direkt módhoz szükséges egységgel is (DM-MT). A harmadik külső csatlakozási felület maga az MMI, azaz az ember-gép kezelő és visszajelentő felület. A készüléken található adat interfész lehetővé teszi számítógéphez történő csatlakoztatását.
A rendszer rádió felépítése és interfészei

A rendszer rádió MMI-a a következő egységekből áll:
 • kijelző,
 • kezelőpanel,
 • hangszóró,
 • mikrofon.

A kijelzőnek legalább 6 darab 20 karakteres sort meg kell tudni jeleníteni. Egyes felhasználók, így például a helyi irányítók könnyített felhívhatóságára négy gomb szolgálhat. A vészhívó gomb, illetve amennyiben a készülék tolató módra is képes, akkor a kapcsolat igazoló jelentést küldő gomb is a vétlen kezelés ellen megfelelő kialakítással védendő. A PTT funkciót különálló gomb szolgálja.
Akusztikus hangjelzés mellett vizuális jelzésnek kell figyelmeztetnie a felhasználót, ha az akkumulátor már csak 10 percnyi kétirányú kommunikációra elegendő energiával rendelkezik. A hálózat elérhetőségének hiánya esetén akusztikus és vizuális jelzéssel kell informálni a felhasználót.
Rendszer rádió

A nehéz üzemi környezeti feltételek mellett professzionális használatot lehetővé tevő Sagem készülék főbb jellemzői (az általános célú tulajdonságokon kívül):
 • nehéz üzemi felhasználásra tervezték,
 • IP 54 védettséggel rendelkezik, a burkolóház ellenáll a rázkódásnak, ütésnek,
 • a PTT nyomógomb el van különítve a vészhívó nyomógombtól,
 • extrém hidegben való használatra is alkalmas.

Külön a tolatócsapatok számára kialakított rendszer rádió látható a lenti ábrán. Az alapkészülékében OPH rádió speciális jellemzői a következők:
 • speciális kezelő felület (DMI) a kesztyűvel történő kezelés miatt (nagy gombok),
 • hangszóró a zajos környezet miatt,
 • hordozható keretbe helyezés (nyakba akasztható, a kezek szabaddá tételéhez),
 • magába foglalja a tolatási mód szoftver modult (biztonsági folyamatos összekötő jel, “holt” ember funkció).

Rendszer rádió tolató szolgálat számára


A rendszer rádió feladatai


1. Hívással kapcsolatos funkciók

Az engedélyezett felhasználók felhívása
A rendszer rádió a hagyományos telefonokhoz hasonlóan kell képes legyen a hálózat által engedélyezett érvényes telefonszámok felhívására.

Irányítók felhívása
A felhasználó számára biztosítani kell az elsődleges, a másodlagos és a felsővezetéki irányító könnyített elérhetőségét. Bizonyos felhasználók, elsősorban a tolatócsoportok vezetőinek készülékén biztosítani kell maximum 20 érvényes telefonszám rögzíthetőségét egy irányítói típuson belül. Az adott irányítótípus felhívásakor a felhasználónak ki kell választania egyet a felsorolt elérhetőségekből, ellenkező esetben a készülék felfüggeszti a híváskezdeményezési folyamatot. Az irányítói hívás folyamatáról és az irányító bejelentkezéséről akusztikus és vizuális jelzés tájékoztat. A hívott irányító funkcionális azonosítóját a készülék kijelzi.

Vasútüzemi vészhívás kezdeményezése
A vasútüzemi vészhívás kezdeményezésére különálló piros színű gomb szolgál. A készülékeken szükség szerint deaktiválható és újraaktiválható a gomb. A deaktiválásról a rádió bekapcsolásakor és a vészhívó gomb megnyomásakor rövid hangjelzés és kijelzés tájékoztat.

Bejövő pont-pont hívások fogadása
Bejövő hívásra akusztikus és vizuális jelzés figyelmezteti a mozdonyvezetőt. Rendelkezésre állása esetén a hívó fél funkcionális azonosítóját ki kell jelezni.

Bejövő körözvény- és csoporthívás fogadása
Rövid akusztikus és vizuális jelzés figyelmeztet a bejövő hívásra, s a csoportazonosítót is kijelzi a mobilkészülék. Körözvényhívás esetén a felhasználót egyértelműen informálni kell arról, hogy nincs válaszolási lehetősége. Csoporthívás esetén a PTT gomb alkalmazásával kérhet beszédjogosultságot a felhasználó, aminek szükségességére figyelmezteti a készülék. A jogosultság megszerzésének sikerességéről ugyancsak egyértelmű visszaigazolás kell érkezzen, és csak ezután kezdődhet meg a tényleges beszédkapcsolat, a PTT gomb folyamatos nyomva tartása mellett. Ha időközben a mobilkészülék kihalad a csoport- vagy körözvényhívás körzetéből, akkor a megszakadt hívásról akusztikus és vizuális jelzéssel értesítést ad a készülék.

Vasútüzemi vészhívás fogadása
Technikailag a vészhívás fogadása megegyezik egy szabványos körözvény- vagy csoporthívás fogadásával, azonban egy jellegzetes megkülönböztető hang és kijelzés kíséri.

Hívás befejezése
A rendszer rádión is lehetővé kell tenni a hívások befejezését mindazon esetekre, amikor a felhasználó számára ez engedélyezett (a nem a felhasználó által kezdeményezett körözvény- és csoporthívásokat a felhasználó nem jogosult befejezni).

Tolató mód
A rendszer rádió támogathatja a tolatási módot. Ebben az esetben lehetővé kell tenni, hogy a felhasználó kezdeményezhesse a tolató módba való belépést, és az onnan való kilépést, kivéve, ha a rendszer rádió éppen hívást bonyolít. A kapcsolat igazoló jelzés a kihangosítóból szól.

Direkt mód
Rendszer rádió esetén is alkalmazható a direkt mód, ekkor a be- és kilépés lehetőségét biztosítani kell a készüléknek.


2. Egyéb funkciók

A mobilkészülék be- és kikapcsolása
A készülék különálló be/kikapcsoló gombbal kell rendelkezzen. A mobilkészülék bekapcsolásakor ideiglenesen minden kijelzés felvillan, majd elindul az automatikus önteszt. Bármilyen hibaállapotról a készüléknek akusztikus és vizuális jelzésen keresztül tájékoztatnia kell a felhasználót. Az önteszt sikeres lefutása után a készülék kezdeményezi a valamely elérhető hálózathoz történő csatlakozást. Ennek sikere esetén hangjelzés mellett az adott hálózat nevét ki kell jelezni. Sikertelenség esetén akusztikus és vizuális jelzéssel kell a felhasználót tájékoztatni.
Kikapcsoláskor megtörténik a készülék által befejezhető hívások lezárása, a hálózatból történő kijelentkezés és a kijelző törlése, valamint a funkciók tiltása. Kikapcsoláskor a készüléknek valamennyi beállítást és tárolt információt meg kell őrizni.

Nyelv kiválasztása
Alapértékként a nemzeti vasúttársaság által beállított nyelv szerepel, a készülék első bekapcsolásakor ezt veszi figyelembe. Lehetőséget kell viszont biztosítani arra, hogy a felhasználó megváltoztathassa a nyelvet, amit a készüléknek ettől fogva beállításként tárolnia kell. A támogatott nyelvekről minden vasúttársaság maga dönt, de maga a hardver legalább tíz különböző nyelv támogatására kell, hogy képes legyen.

Mobilhálózat kiválasztása
Lehetővé kell tenni, hogy amennyiben nincsen éppen folyamatban lévő hívás, akkor a felhasználó szabadon választhasson hálózatot a prioritással rendelkező engedélyezett hálózatok közül. Az automatikus hálózatváltásokról akusztikus és vizuális jelzéssel kell tájékoztatni.

Bejelentkezés funkcionális hívószámra, kijelentkezés
Lehetővé kell tenni, hogy a felhasználó rendszer rádiójával bejelentkezhessen valamely funkcionális hívószámra, kijelentkezhessen arról, illetve szükség esetén megváltoztathassa azt.

Telefonszámok tárolása és előhívása
A rendszer rádió szerkeszthető és bővíthető telefonszám-jegyzékkel kell rendelkezzen.

Számítógép csatlakozás
A rendszer rádió opcionálisan kialakítható oly módon, hogy számítógéphez lehessen csatlakoztatni.

Lap teteje