You are viewing an unstyled version of this page. Either your browser does not support Cascading Style Sheets (CSS) or CSS styling has been disabled.

EIRENE egyéb rádiók

A SIM kártya


A SIM kártyán tárolt adatokA SIM kártya


A mobil állomás kifejezés a mobil készülék mellett magában foglal egy intelligens kártyát is, az úgynevezett SIM kártyát. Az Előfizetői Azonosító Modul (SIM - Subscriber Identity Module) egyfajta kulcs a mobil állomáshoz; eltávolítása esetén a mobil csak segélyhívásokra használható. A SIM segítségével jöhet létre a GSM(-R) hálózathoz való teljes értékű csatlakozás.
A kártya közreműködik olyan biztonsági funkciók megvalósításában is, mint pl. az előfizető azonosítása, az információ továbbítás titkosítása vagy az előfizető azonosító adatainak védelme, de fontos szerepet játszik a bolyongásban (roaming) is. A SIM kártya ezen kívül számos további adatot is tartalmaz.
A GSM központja az egyes előfizetők szolgáltatási lehetőségeit a SIM-kártyájuk alapján azonosítja, ezzel biztosítva, hogy mindenki csak az általa megrendelt/számára jogosult szolgáltatást vehesse igénybe. A SIM-kártya teszi lehetővé továbbá, hogy a hívásokat mindig a megfelelő előfizetőnek számlázzák ki, hiszen a SIM-kártya azonosítja az előfizetőt a számlázási rendszer számára is. A visszaélések elkerülése végett, azaz hogy a kártyát és az általa elérhető szolgáltatásokat csak a jogos tulajdonos használhassa, a SIM kártya a felhasználó által választott jelszóval, számmal védhető, ez az ún. PIN kód (Personal Identity Number - Személyes azonosító szám). Meg kell azonban említeni, hogy a járműfedélzeti SIM kártya esetén a több felhasználó általi használhatóság miatt a PIN kód nem lehet titkos, személyre szabott.


A SIM kártyán tárolt adatok


A GSM-R-ben alkalmazott SIM kártyák memóriája a specifikáció szerint minimum 16 kilobájtos, de gyakran több (pl. 32 vagy 64 kilobájtosak). A gyártók a hagyományos GSM-hez hasonlóan folyamatosan növelik az értéket a vasutak igényei szerint. Példának okáért az izraeli M-Systems nemrég jelentette be, hogy hamarosan piacra dobja a jelenlegi SIM-kártyákkal teljesen kompatibilis MegaSIM memóriakártyát, amelynek tárkapacitása tizenhat megabájttól kétszázötvenhat megabájtig terjedhet, így az előfizetők minden fontos és kevésbé fontos adatukat (telefonszámok, csengőhangok, alkalmazások, stb.) saját kártyájukon tárolhatják. Az élettartamot tekintve az EIRENE specifikációs elvárása legalább 10 év, amit a SIM kártyák írás/olvasási technológiájának sajátosságai miatt a gyártóknak nem is olyan egyszerű betartani.
A GSM hálózatokban a SIM kártya memóriájának szerepe elsősorban az előfizetőhöz kapcsolódó adatok tárolása. A tárolt adatokat három fő csoportba sorolhatjuk:
1. Adminisztratív adatok:
- kártya azonosító,
- IMSI azonosító,
- előfizető szám(ai),
- PIN és PUK kód,
- csoporthívás adatok.

2. Hálózati adatok:
- honos rendszer, honos nyelv,
- milyen szolgáltatásokra fizetett elő,
- preferált hálózatok és tiltott PLMN-ek.

3. Előfizetői információk:
- a SIM kártya memóriájába tárolt telefonszámok,
- rövid szöveges üzenetek (SMS-ek),
- tárcsázott számok.

A mi szempontunkból az igazi különlegesség az EIRENE specifikus eljárásokhoz tartozó adatok tárolása: a SIM kártya gyökerében külön könyvtár áll az EIRENE fájlok rendelkezésére. Ezzel elérhető a szükséges kompatibilitás a hagyományos GSM-mel, másfelől pedig az EIRENE információkhoz is csak az erre alkalmas készülékek jutnak hozzá. Az EIRENE könyvtárban lévő fájlokban kell tárolni:
  • a korábban már sikeresen bejelentkezett funkcionális számokat,
  • a vészhívások fogadásának elismeréséhez szükséges információkat (pl. nyugtázó központ telefonszáma),
  • tolatási módhoz kapcsolódó adatok (pl. a tolatási csoporthívás azonosító),
  • EIRENE hálózatokra vonatkozó információk,
  • számkiosztási terv információk.

A SIM kártyák a felhasználói típustól függően tartalmazzák a szükséges fájlokat, így például értelemszerűen a csoporthíváshoz szükséges fájlokat csak az erre alkalmas készülékek tartalmazzák. Valamennyi EIRENE specifikus fájlt titkos kulcs véd a nem kívánt módosítástól. A SIM kártyán tárolt információkhoz hozzáférhet maga a hálózat, a felhasználó az MMI-on keresztül, és elérhetőek a szabványosított AT parancsokkal.

Lap teteje